Ahad, 9 November 2008

Jenis-Jenis Bahan

DADAH
Dadah wujud dalam bntuk pil,serbuk dan bahan mentah. Jenis-jenis dadah adalah seperti heroin, kokain, candu, ganja dan pil khayal.Penyalahgunaan dadah boleh mengubah cara berfikir, perasaan, dan perlakuan seseorang, serta mengakibatkan kematian.Olleh itu, kita perlu mengelakkan diri kita daripada dadah supaya hidup kita bahagia.

ROKOK
Rokok mengandungi pelbagai bahan toksik seperti nikotin, karbon monoksida, dan tar. Bahan ini menyebabkan perokok mendapat penyakit jantung, barah paru-paru, dan penyakit saluran pernafasan yang teruk. Asap rokok ini juga boleh menjejaskan kesihatan orang lain yang tidak merokok. Dengan kemudaratan ini, kita patut mengelak daripada merokok agar hidup kita lebih sejahtera.

ALKOHOL
Minuman beralkohol juga dikenali sebagai minuman keras atau arak. Contohnya ialah bir, wain dan samsu. Minuman beralkohol boleh memabukkan dan menyebabkan peminum tidak berfikir waras dan mengawal perlakuan mereka. Kita sepatutnya mengambil minuman ini kerana terdapat banyak minuman lain yang lebih berkhasiat. Hidup kita tentu lebih sihat tanpa mengambil minuman beralkohol.

BAHAN HIDU
Gam, cat, minyak petrol dan thinner ialah contoh beberapa bahan yang
disalahgunakan sebagai bahan hidu. Ruapan daripada bahan ini boleh mengganggu fungsi sistem saraf dan merosakkan organ-organ tubuh. Kita hebdaklah menjaga kesihatan dengan mengelak daripada menghidu bahan-bahan tersebut. Otak yang cerdas lahir daripada tubuh yang sihat dan cergas.

Tiada ulasan: